2019 firar Hembakningsrådet 60 år och Kanelbullens dag 20 år.
Även Dansukker har ett jubileumsår då sockerfabriken i Arlöv fyller 150 år. Man firar det med att re-lansera några nygamla retroförpackningar från olika tidsepoker. Sockerpaketet med de röda lingonkvistarna från 1989 kommer att finnas ute i livsmedelsbutiker i sommar igen. Det ritades av välkända illustratören Jane Bark. Och i höst kommer ”sockerflickan” att pryda strösocker-paketen. Den förpackningen kom på 1950-talet då företaget hette Svenska Sockerbolaget.
Här nedan ser vi de ny-lanserade förpackningarna som kommer ut under 2019:
Nedan ser vi hur 1 kg paketen såg ut på 1950-talet:
De imponerande sockertopparna i brunt papper, på bilden nedan, var det tidigaste sättet att förpacka pressat socker i konform. De kunde väga upp till 9 kg. Man fick hugga eller klippa sockret med en sockertång.
Sockerhistorik – socker förr & nu
I Sverige använder vi sockerbetor till vårt socker. Vi har odlat sockerbetor kommersiellt sedan slutet av 1880-talet. Innan dess använde vi importerat råsocker, som raffinerades på många olika ställen och till en början helt hantverksmässigt, samt honung. Högre stånden använde importerat rörsocker, redan på 1300-talet. Det kom troligen från Venedig.
För 10 – 15 000 år sedan användes vilda gräs som växte på öar i Stilla havet. Gräs som sedan utvecklades till sockerrör.
Under 1400-talet upptäckte Christofer Columbus att Karibien hade perfekt klimat för sockerrörsodling. Han tog sockerrören med sig till Amerika och Västindien, planterade och odlade på stora plantager. Råsockret transporterades sedan tillbaka till Europa där det raffinerades och såldes.
Under 1600-talet odlade europeiska länder sockerrör i sina kolonier. Ofta med hjälp av slavar från Afrika.
Napoleon spärrade handelsvägarna över haven i början av 1800-talet så att råsockret inte kunde importeras med fartyg. Man började söka efter ersättningar i Europa och upptäckte att det var möjligt att utvinna socker från sockerbetor.
1837 grundades Sveriges första sockerbruk i Malmö. Men då var tiden inte mogen utan först 1854 när Julius Trankell, disponent vid raffinaderiet i Landskrona anlade ett betsockerbruk i anslutning till raffinaderiet, tog betsockerproduktionen fart. Tjugo år senare fick Danmark sin första fabrik.
Socker från betor eller socker från sockerrör är identiskt.