Café Värmland kom ut maj 2018 på Isaberg Förlag. Det är en guidebok till 50 caféer i det vackra landskapet Värmland men det är också en bakbok med 52 härliga recept från caféerna.
Øyvind Lund, bokens fotograf:
Vem är du?
-Ja du. Här vet nog du bättre än jag, skrattar Øyvind.
Då svarar jag Birgit Nilsson Bergström (som skrivit bokens texter och därmed samarbetat med Øyvind) att han är en värmländsk fotograf som frilansat under många år med uppdrag för företag, organisationer och tidningar. Tidigare anställd som pressfotograf. Har sett Värmland (plus en hel del fler landskap) ur nästan alla perspektiv och från nästan alla hörn och vet därför exakt hur lång bilresan är mellan Sysslebäck och Hammarö eller mellan Långserud och Värmskog. Han gillar att baka och sätter oftast en fralladeg på kvällen som bakas ut på morgonen och då är han allra helst i sin båt, på västkusten. Förtjust i båtar, bilar och hallongrottor.
Att fota en bok om femtio caféer (plus femtiotvå recept) – vad var höjdpunkterna?
Vad var det svåraste?
-Höjdpunkterna (kanske inte gastronomiskt) blir på något sätt ändlägena. Alltså att hitta något lite bortom allfarvägen. Kolbulle på Ransbysätern gjord över öppen eld av människor långt bortanför cafévärlden. Kvarnbrödet bakat av lokalt odlat och malt vete (och jättegott!) i en vedeldad ugn i en jättevarm bakarstuga av de superhärliga damerna på Kulturladan. Pålgrundsmackan på Lurö hos en väldigt karismatisk kock på ett ställe det inte borde gå att driva restaurang och café på – är väl några av höjdpunkterna.
Det svåraste är att variera sig. Och att ha vädret på sin sida.
Du gillar att baka – vad blir det oftast?
-Matbröd, gärna men inte nödvändigtvis surdegsbröd.
Ditt favoritrecept ur boken så här inför sommarens båtturer?
– Hmmm. Köket på båten är ju lite begränsat. Har visserligen en liten Omniaugn till det tvålågiga spritköket och det går utmärkt att baka frallor i den. Tror jag satsar på flammkuchen på klotgrillen vi alltid släpar runt. Det borde kunna bli en hit. Väl hemkommen börjar nog äpplena att mogna och då blir det äppelpaj a´ la Café Elis (Rackstadmuseet, Arvika) på Transparent Blanche i väntan på Ingrid Marie. Paj är ju så himla gott!
Ann Olander, bokens formgivare.
Vem är du?
Formgivare, utställningsantikvarie, kulturtant och papperskonservator. Utvandrad småländska bosatt i Falun sedan många år. Vintagenörd som älskar de magiska åren mellan 1947 och 1957, då musiken var skönare, kläderna snyggare och designen coolare.
Du har formgett flera caféböcker för Isaberg Förlag – hur tar du dig an ett sånt stort bildmaterial? Vad är höjdpunkterna och vilka är svårigheterna?
Börjar med att ”bläddra” i bilderna, bara för att jag är mer en ”bildmänniska”, läser sedan texten för att försöka få en uppfattning om caféet ifråga. Har ju sällan någon personlig erfarenhet av varje café utan försöker hitta en känsla i texten för att sedan hitta de bilder som gestaltar den känslan och kanske framför allt, hitta bilderna till det som faktiskt beskrivs i texten rent konkret! När sedan bilder som funkar ska komponeras ihop, om det är fler än en bild på sidan/uppslaget, försöker jag hitta en linje, en färg eller något som ”binder ihop” dem. Funkar ibland och ibland inte. Därför behöver jag ett rikt bildmaterial att välja ur! Vilket också ironiskt nog, är problemet. Det tar tid att bläddra bland 800 bilder… men kul är det! Och jag blir alltid oerhört fikasugen
Du är inte förtjust i att baka men kanske har du ändå några favoritrecept i boken som du blir särskilt lockad av?
De med hallon i!
Birgit Nilsson Bergström, som skrivit texterna – är Hembakningsrådets projektledare sedan 2006 och dessutom frilansande matskribent.
Är göteborgare sedan trettio år men är född på en gård i södra Värmland och har kvar djupa rötter i den värmländska myllan. Uppväxt med kaffekalas och älskar allt som har med bakning att göra, speciellt bullar.
Läs mera om boken och vår utlottning här…
Boken Café Värmland finns att köpa i bokhandeln, på de ingående caféerna, på adlibris.se och bokus.se, på isabergforlag.nu samt här på Hembakningsrådet (Pris 225 kr + frakt). Skicka ett mail till info@hembakningsradet.se neller ring 0708- 24 91 14.